Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΔΥ

 


Με το παρόν νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί για διαβούλευση
Στην εισηγητική έκθεση γίνεται επίκληση μιας ικανής και αναγκαίας δέσμης παροχών υπηρεσιών υγείας, χωρίς να διευκρινίζεται τί σημαίνει αυτό. Οι παροχές θα συνιστούν ένα μίνιμουμ παροχών λιγότερων από τις σημερινές; Όταν γίνεται λόγος για το σύνολο του πληθυσμού, περιλαμβάνονται και οι ανασφάλιστοι; Στον γενικό σκοπό της μεταρρύθμισης αναφέρεται η δημιουργία ενός καθολικού και ολοκληρωμένου συστήματος ΠΦΥ χωρίς να προσδιορίζεται αυτό ως δημόσιο.
Στους ειδικούς στόχους της μεταρρύθμισης γίνεται λόγος για διασφάλιση της ορθολογικότερης διατήρησης των δομών ΠΦΥ και του ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς αυτό να προσδιορίζεται ως το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί ως και σήμερα σε αυτές τις δομές.

Στο κεφάλαιο 1 άρθρο 1 παράγραφος 1 η παροχή υπηρεσιών υγείας δεν αναφέρεται πλέον ως δωρεάν παροχή. Στη παράγραφο 5 όπου περιγράφονται οι υπηρεσίες ΠΦΥ και τι περιλαμβάνουν, στον διαγνωστικό εργαστηριακό τομέα δεν αναφέρονται τα διαγνωστικά (ακτινολογικά-μικροβιολογικά-οδοντοτεχνικά δημόσια εργαστήρια) ενώ   η οδοντιατρική φροντίδα περιγράφεται σαν πρωτοβάθμια με έμφαση στην προληπτική οδοντιατρική. Μέχρι σήμερα αυτή η παροχή είναι ολοκληρωμένη με πρόληψη - θεραπεία και αποκατάσταση, και με δημόσια οδοντιατρεία αλλά και ορθοδοντικά και οδοντοπροσθετικά εργαστήρια. Στο άρθρο 2 τα Κέντρα Υγείας εντάσσονται στις οικείες ΔΥΠΕ ενώ οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ γενικά στις ΔΥΠΕ χωρίς να προσδιορίζονται χωροταξικά.
πηγή : www.poygyika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

                           Δελτία Τύπου Β. Κικίλιας:  Πάνω απο 100.000 πολίτες στις ηλικίες 40-44 έκλεισαν ραντεβού μέσα σε μία μέρα Ο Υπουρ...