Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΑΙΤΗΜΑ 
 
Στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Ίδρυση Παρατηρητηρίου Άνοιας, βελτίωση Περιγεννητικής Φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας»  άρθρο 43 που αναφέρεται στην σύσταση ειδικού κλάδου Νοσηλευτών, Mαιών, Eπισκεπτών Υγείας, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επισημαίνουμε ότι, ο διαχωρισμός των λειτουργών υγείας σε εργαζόμενους 2 ταχυτήτων θα δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων  στο ΕΣΥ.  H εξαίρεση των ΔΕ  Νοσηλευτών  από τον συστηνόμενο κλάδο,  θα δημιουργήσει έντονες αναταράξεις στην Νοσηλευτική κοινότητα  που θα οδηγήσει σε περαιτέρω  υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας  στο ΕΣΥ.
 
Επιπρόσθετα , είναι ευρέως γνωστό ότι οι 15000 περίπου εργαζόμενοι ΔΕ Νοσηλευτές στο ΕΣΥ και εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας χρησιμοποιούνται  καθημερινά σε νοσηλευτικά καθήκοντα προκειμένου να στηρίξουν την ήδη προβληματική λειτουργία των μονάδων του ΕΣΥ. Είναι αυτονόητο ότι η συμμετοχή των ΔΕ Νοσηλευτών,   στον υπό σύσταση κλάδο με τους όρους που θα διασφαλίζεται ο διακριτός ρόλος και τα καθήκοντα  κάθε  Εκπαιδευτικής Βαθμίδας των Επαγγελματιών Υγείας, όχι μόνο δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα αλλά θα αποτελέσει εγγύηση στην ενότητα  και αναβάθμιση του χώρου.
 
Ζητούμε να συμπεριληφθούν στον υπό σύσταση ειδικό κλάδο Νοσηλευτικής, Μαιών, Επισκεπτών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι εργαζόμενοι ΔΕ  Νοσηλευτικής.
 
 
ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΛΑΔΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
 
Η διαφορετική αντιμετώπιση και διαχωρισμός των λειτουργών υγείας σε εργαζόμενους 2 ταχυτήτων δημιουργεί τεράστιες ανισότητες συνολικά μεταξύ των εργαζομένων  στο ΕΣΥ.  
Υπάρχουν μια σειρά από επαγγελματίες λειτουργούς υγείας, που υπηρετούν στο ΕΣΥ, εφαρμόζοντας σύγχρονες εξειδικευμένες επιστημονικές μεθόδους στον τομέα της διαγνωστικής και προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, απαραίτητες για την σωστή  διάγνωση, πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών. Ο Εργαστηριακός διαγνωστικός Τομέας είναι βαρόμετρο για στην έγκαιρη, ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών στο ΕΣΥ είτε στα Δημόσια Νοσοκομεία είτε στην ΠΦΥ, αφού τουλάχιστον το 70% των Ιατρικών Διαγνώσεων βασίζεται στα αποτελέσματα των Εργαστηριακών εξετάσεων σύμφωνα με διεθνείς μελέτες και πρότυπα.
 
Συμπερασματικά είναι αναγκαία και επιτακτική η δημιουργία Ειδικού κλάδου εργαστηριακού τομέα στο ΕΣΥ και  σε όλους τους  φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας με συμμετοχή σε αυτόν  όλων των κάτωθι επαγγελματιών υγείας (ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων, ΤΕ Ραδιολογίας Ακτινολογίας, ΤΕ Οδοντοτεχνιτών, ΤΕ Φυσικοθεραπείας. ΔΕ ΒΙΒΕ - Παρασκευαστών, ΔΕ Χειριστών-Εμφανιστών και ΔΕ Οδοντοτεχνιτών).
 
 
Προτεινόμενη ρύθμιση
 
«Συστήνεται ειδικός κλάδος Εργαστηριακού & Διαγνωστικού Τομέα (ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων, ΤΕ  Ραδιολογίας Ακτινολογίας, ΤΕ Οδοντοτεχνιτών ,  ΤΕ Φυσικοθεραπείας. ΔΕ ΒΙΒΕ - Παρασκευαστών, ΔΕ Χειριστών-Εμφανιστών και ΔΕ Οδοντοτεχνιτών) του ΕΣΥ και σε όλους τους  φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υγείας ρυθμίζονται οι όροι ένταξης των υπηρετούντων υπαλλήλων στον κλάδο, οι όροι απασχόλησης, το καθεστώς υπηρεσιακών μεταβολών, οι μισθολογικές απολαβές, ζητήματα εκπαίδευσης και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος».
 
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ 
ΤΗΣ ΠΟΕ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 
 
 
        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΒΙΤΩΡΑΤΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ                                                   ΜΠΕΝΙΑΤΑ  ΕΛΕΝΗ
 
ΠΗΓΗ :www.poygyika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

                           Δελτία Τύπου Β. Κικίλιας:  Πάνω απο 100.000 πολίτες στις ηλικίες 40-44 έκλεισαν ραντεβού μέσα σε μία μέρα Ο Υπουρ...